مدیریت ذره بینی چیست؟
آیا شما هم از کاری که کارمندان نان تحویل می دهند راضی نیستید؟
بیشتر اوقات از روند انجام کارها رضایت ندارید و اگر خودتان آنها را انجام میدادید بهتر از دیگران بود ؟
جزئیات امور برایتان اهمیت دارد؟
دائما می خواهید بدانید که اعضای تیمتان کجا و در حال انجام چه کاری هستند؟
همیشه از اعضای تیمتان میخواهید شما را از روند انجام امور مطلع کنند؟
از کارمندان تان میخواهید همیشه یک کپی از ایمیلهای ارسالی بین یکدیگر را برای شما هم ارسال کنند؟
مدیریت ذره ببینی
مدیرانی که وارد جزئیات فعالیتها در زیرمجموعهی خود میشوند و در آن دخالت میکنند به آنها مدیران ذره بینی گفته می شود.
سبک مدیریت ذره بینی تقریبا از سال 2000 به مقاله ها و کتابها راه پیدا کرد و یکی از اولین مقاله های نوشته شده در این زمینه مقاله ی روبرت رایت رایت (Robert Wright) است که در آن به دخالت مدیران فروش در جزئیات کار بازاریابان و کارشناسان فروش حضوری می پردازد.
تجربه کار با مدیر ذره بینی
تقریبا حدود 5 سال پیش در یک شرکت نسبتا بزرگ و معروفی استخدام شدم و در همان روزهای اولیه استخدام مدیر عامل شرکت بهم گفت یک فرم برای گزارش تولید طراحی کن . پس از کلی بررسی و جلسه با همکاران مربوطه فرم طراحی شده را نزد مدیر عامل بردم ، از مدیرم پرسش کردم آیا فرم مورد تایید هست ؟ از گوشه ی بالای سمت راست فرم شروع به بررسی کرد و حتی در مورد اندازه فضاهای خالی جهت تکمیل اطلاعات و نوع قلم اظهار نظر نمودند در صورتی که اندازه های در نظر گرفته شده کاملا متناسب با اطلاعاتی بود قرار بود درج شود و همچنین فضاها مطابق خواسته ی افراد مسئول در نظر گرفته شده بود . اما مدیر عامل شرکت 300 نفری به مدت نیم ساعت با کارمندش بحث میکرد که من بهتر میدانم این فضا کم است و در عوض آن یکی فضا زیاد هست و یا چرا در این قسمت فرم برای این فضا کادر در نظر گرفته شده است و کلی ایرادهای جزیی دیگر. متاقبعا من هم بشدت در برابرش ایستادگی میکردم که من و تیم بررسی کننده آگاه تر هستیم چون مشتریان فرم (سرپرستان تولید و برنامه ریزی تولید ) فرم را تایید کردند، تقریبا یک ساعتی جهت بررسی آن فرم وقت صرف شد . بنظر شما آیا مدیر من به جای صرف انهم زمان بیهوده اگر روی مسائل مهم و استراتژیکتر تمرکز میکرد درآمد بیشتری کسب نمیکرد؟ و همیشه به من میگفت هیچ کدام از کارمندان من کار نمیکنند و اگر با آنها زیاد ارتباط بگیری دید تو را هم مسموم میکنند و تو را مثل خودشان میکنند باید محیطت ایزوله باشد و از آنها فاصله بگیری و آن روز من علت تمام بی انگیزگی کارکنان و عدم تمایل به انجام کار واقعی را فهمیدم . ( نگفته نماند من بعد از ان ماجرا استفعا دادم !!!)
آیا تجربه ی کار با مدیر ذره بینی داشته اید ؟اصولا این سوال را وقتی از کارمندان پرسیده می شود تقریبا بیشتر افراد پاسخشان آری هست اما وقتی از یک مدیر که واقعا ذره بینی هست پرسیده می شود که آیا سبک مدیریت شما ذره بینی هست آن را انکار می کند یا اصلا مطلع نیست که این گونه است .
آیا تجربه ی کار با مدیر ذره بینی داشته اید ؟اصولا این سوال را وقتی از کارمندان پرسیده می شود تقریبا بیشتر افراد پاسخشان آری هست اما وقتی از یک مدیر که واقعا ذره بینی هست پرسیده می شود که آیا سبک مدیریت شما ذره بینی هست آن را انکار می کند یا اصلا مطلع نیست که این گونه است .
آیا تجربه ی کار با مدیر ذره بینی داشته اید ؟اصولا این سوال را وقتی از کارمندان پرسیده می شود تقریبا بیشتر افراد پاسخشان آری هست اما وقتی از یک مدیر که واقعا ذره بینی هست پرسیده می شود که آیا سبک مدیریت شما ذره بینی هست آن را انکار می کند یا اصلا مطلع نیست که این گونه است .
دلایل پیدایش سبک مدیریت ذره بینی
ریشه ی اصلی ایجاد مدیریت ذره بینی در عدم اطمینان و بی اعتماد مدیر به کارمندان است و البته دلایل متفاوتی در شکل گیری این سبک مدیریت وسواس گونه دخیل هست در اینجا به ذکر چند مورد آن بسنده می کنیم :
1.عدم اعتماد مدیر به کارمندان مخصوصا افرادی که مدت زمان کمی مشغول بکار شده اند
2. تجربه ی بد از تفویض اختیار به کارمندان پیشین
3. عدم تناسب مسئولیت ها و اختیارات در وظایف محموله
4. وقتی تعداد مدیر و ناظر و سرپرست از تعداد افراد اجرایی که واقعا کار می کنند بیشتر باشد و این مدیران برای اینکه بیکار نمانند مجبور به دخالت های بیش از حد در زیر مجموعه های خود هستند
سبک مدیریت ذره بینی چه تبعاتی دارد؟
- کاهش امید و انگیزهی کارمندان : کارکنان احساس می کنند کنترلی بر وظایف و محیط کارشان ندارند، در نتیجه انگیزه خود را از دست داده و بهرهوری آنها کاهش مییابد.
- کاهش خلاقیت در سازمان
- کاهش بهره وری
- افزایش ترک خدمت کارمندان
- آسیب به سلامت روحی و جسمی کارکنان و حوادث ناشی از کار:
- مدیر فرصت نمیکند به مسائل کلانتر و خط مشیهای اصلی سازمان فکر کند و منابع او (وقت و توجه و سایر منابع) درگیر فعالیتهای خُرد و عملیاتی میشود
- افزایش حجم فعالیتهای مدیر و خستگی و فرسودگی او در بلندمدت
- ارتباطات ضعیف: معمولاً کنترل بیش از اندازه کارکنان توسط مدیر، روابط آنها را دست خوش تغییر میکند. رفتار وسواس گونه چنین مدیرانی، مانع ارتباطات اصولی و صحیح بین مدیر و کارمند میشود.
- گوشه گیری و کاهش روحیه کار تیمی: مدیران ذره بین، کارکنان را گوشه گیر و منزوی میکنند. ترس از توبیخ در حضور دیگران و مناسب نبودن محیط کاری باعث میشود کارمندان ترجیح دهند به تنهایی کار کنند. به این ترتیب روحیه همکاری و کار تیمی بین افراد از بین میرود.
- کار شکنی کارکنان: افراد تا حدی توانایی تحمل امر و نهی و اظهار نظر بی مورد را دارند. در بسیاری از مواقع کارکنان به دنبال راه حلی برای تخلیه احساسات منفی خود میگردند و کار شکنی از جمله این روشهاست. بسیاری از کارکنان، در بیش روی مدیر چشم میگویند اما پشت سر کاری را که دوست دارند انجام میدهند.
- پنهان کاری: ترس از توبیخ و شماتت باعث میشود کارکنان برخی مسائل را از دید چنین مدیرانی پنهان کنند.
- افزایش تنش و استرس و حوادث ناشی از کار: مدیریت ذره بینی باعث میشود کارکنان دائم نگران و دلواپس بروز اشتباه باشند. همین مسئله موجب میشود به طور کامل بر شیوه انجام کار تمرکز نکنند و احتمال خطا و اشتباهشان بیشتر شود. تحقیقات ثابت کردهاند حوادث کاری ارتباط مستقیمی با سطح استرس افراد دارند.
- افزایش جابجایی کارکنان و کاهش رشد سازمانی: توجه به جزئیات اگر چه بسیار خوب است اما افراط بیش از اندازه سبب ناراحتی کارکنان و تمایل آنها برای جابجایی شغلی میشود.
- اتلاف وقت و منابع سازمانی: از آنجا که مدیران ریز بین دوست دارند تمام کارها آن گونه که آنها میگویند انجام گیرد، به محض کوچکترین اشتباهی کار باید دوباره تکرار شود. تکرار مجدد یا اصرار مدیر بر انجام کارها توسط شخص وی منجر به اتلاف وقت و منابع و صرف هزینه های بالا میشود.
دیدگاهتان را بنویسید